Паметни сат коме не може ништа ни нуклеарна експлозија

Стрелац је производ компаније Аргус-Спектр и носи се као и сваки други обични сат.

ruski-sat-strelac-foto-youtube-1446053574-772703

Руска војска опремљена је новим паметним сатом. Уређај названСтрелац може, како кажу, нормално да функционише и након нуклеарне експлозије.
Између осталог, одликује се функцијама за позиционирање и позивом упомоћ.
Стрелац је производ компаније Аргус-Спектр и носи се као и сваки други обични сат. Паметни сат одржава сталну везу с командном базом преко заштићене дигиталне везе користећи тајне таласе које је практично немогуће пресрести, јер су за тако нешто потребне снажне електронске сметње, које би због јачине биле лако откривене.
Ако вам је потребна хитна помоћ, Стрелац ће послати позив бази, који ће одмах обавестити надлежног официра. Ако војник престане да дише или се не помакне 45 секунди, Стрелац хитно шаље знак за узбуну. Иста ствар догађа се ако је војник отет, ако је из било којег разлога напустио означену територију или ако је једноставно скинуо сат с руке.
Након слања алармана, Стрелац постаје својеврсни светионик који наводи спасилачку екипу према локацији на којој се налази. С друге стране, овај паметни сат може да прими координате одређеног места и да прецизно доведе војника до те позиције.
Ову могућност Стрелац има захваљујући уграђеном микрочипу за глобално позиционирање ГЛОНАСС.
У оригиналној верзији Стрелац је био намењен безбедности у удаљеним војним објектима, који би помоћу овог сата могли тренутно да означе узбуну ако су угрожени.
Стрелац је у прошле две године тестиран у екстремним временским условима, радио је беспрекорно на температурамам од -50 до +50 степени Целзијусових. Другим речима, без проблема ће једнако добро радити на залеђеном Артику, као и у веома врућим деловима централне Азије.
Овај сат је већ у употреби, користе га официри у Контролном центру националне одбране у Москви. Према неким информацијама, претходна верзија руског паметног сата коришћена је за време трајања Зимских олимпијских игара у Сочију.
Извор: http://www.kurir.rs/zabava/tech/video-ovo-tehnolosko-cudo-ima-ruska-vojska-pametni-sat-kome-ne-moze-nista-ni-nuklearna-eksplozija-clanak-1995839